Prirodnost, entuzijazam, priča i psi

Prirodnost, entuzijazam i pričanje priče su baza istinske i kvalitetne komunikacije, neovisno o tome da li se obraćamo grupi ili samo jednoj osobi. Tek na ta tri temelja možemo izgraditi govornika koji će zaista prenjeti svoju poruku, bila to ideja, misao, stav ili samo emocija.
Kada je ta poruka prenesena kroz priču, dinamika, upravljanje glasom, verbalna i neverbalna komunikacija, sve to dolazi samo od sebe, jer priču ne možemo dobro ispričati bez toga. Naravno, prije toga nam mora biti bitno da ispričamo priču - entuzijazam nećemo moći pokazati ako nismo zainteresirani za to što pričamo.

Cesar Millan je pseći terapeut koji pomaže psima s problematičnim ponašanjem. Njegov rad možete pratiti u seriji "Šaptač psima". Osim što ima izvrstan osjećaj za pse, njegov stil komunikacije pokazuje da ima i izvrstan osjećaj za ljude :) U njegovoj komunikaciji nema prostora za glumu i pretvaranje. Jezik koji upotrebljava je jednostavan i jasan. Poruke su izravne i lako shvatljive. Možda je sve to posljedica svakodnevne komunikacije s njegovim klijentima s kojima se ne može komunicirati drugačije :) Ako to donekle i jest tako, to govori puno o ljudskoj socijalnoj dinamici koja je ponekad jako iskrivljena u mnogim elementima, pa tako i u javnom nastupu. Ostavimo tu temu za neki drugi blog :)

Cesar je zaista dobar primjer prirodnosti, entuzijazma i pričanja priče. Nesebično dijeli svoj unutarnji svijet i upravo zbog toga oprostiti ćete mu i nervozu i nespretno složenu rečenicu i "tehnički nesavršenu" komunikaciju. Sve to zato jer vidite čovjeka, jer slušate priču.

Pogledajte ga u dva različita izdanja...

Što vam treba da bi bili prirodni, da bi ispričali priču? Možete li se dovoljno otvoriti da to napravite?