Kuda s rukama dok pričam?

Jedan od čestih problema koji se javlja kod polaznika Power Voice seminara na području neverbalne komunikacije je problem ruku. Problem svaka osoba opisuje gotovo identično: "Ne znam kuda bih s rukama dok pričam!". O čemu je riječ i što učiniti po tom pitanju?

U svakodnevnoj komunikaciji nitko nema taj problem; dok komunicirate na poslu ili u obitelji sigurno ne obraćate pažnju na ruke. One odrađuju posao bez vašeg znanja. Stručno rečeno, nesvjesno ste kompetentni :) Što se dogodi kada stanete pred ljude i počnete pričati?
Prva stvar je uglavnom neki oblik straha. Strah i nervoza su neugodni sami po sebi, ali donose i osjećaj izloženosti i ranjivosti zbog kojeg želimo postati što manje vidljivi. Ili čak nevidljivi :D Bilo kakvo me mahanje rukama u toj namjeri nam nikako ne pomaže. Svjesno ih želimo micati, ali onaj dio nas koji se boji ne želi se još više izlagati.
Čak ako nam trema nije problem i ako uspijevamo prenositi poruku koju želimo, ponekad i dalje ne znamo kamo bi s rukama. Što tada?

Kako upotrijebiti ruke tokom javnog nastupa?

Najjednostavnije rečeno, ruke su tu da pričaju priču, da pojačaju i objasne vašu verbalnu poruku, da joj daju snagu i moment. Jeste li znali da je duljina između krajeva vaših prstiju kada raširite ruke približno jednaka vašoj visini? Sjetite se Leonarda i njegove poznate ilustracije. Ruke mogu zauzeti puno prostora, mogu vas učini većima, višima, širima, kroz stotine gesti mogu vam pomoći da neku priču ispričate na puno načina, samo im morate dati priliku. Većina ljudi koristi ruke u samo uskom prostoru oko kukova, sa samo par gesti. Prvi korak koji možete napraviti je da proširite to područje dok pričate. Kada želite pojačati poruku raširite ruke u visini kukova ili, ako želite još više pojačati dojam, podignite ih u razinu prsiju i raširite u toj visini, samo na trenutak.
Nakon toga, iskušajte razne geste, koristeći jednu ili obje ruke. U početku, dok vam te geste ne postanu dio neverbalnog repertoara, osjećati ćete se malo čudno jer vam ruke nikada nisu radile takve pokrete, ali ubrzo ćete se početi osjećati prirodno.

Neutralna pozicija

Još jedna stvar koju trebate savladati i koja će vam pomoći je znanje o neutralnoj poziciji. To je pozicija koju zauzimate kada ne pričate, u prijelazu između gesti i, najbitnije, pozicija u kojoj se osjećate ugodno dok ne radite ništa. Nesvjesnost ili neznanje ove pozicije je često jedan od uzroka nelagode prilikom prezentiranja. Obično je to pozicija u kojoj su ruke spojene negdje oko razine pupka, ali svatko ima svoju verziju koja mu odgovara. Naravno, pripazite da ono što radite ne asocira na nervozu ili neki oblik zatvorenosti.

Zapamtite, ruke su tu da vam pomognu, samo im trebate dati šansu.

Praksa

Pogledajte govor Garra Reynoldsa na japanskoj TEDx konferenciji i obratite pažnju na njegove ruke. Na odličan način s njima pojačavu dinamiku, prisutnost te mu uvelike pomažu da ispriča svoju priču i izrazi svoje ideje i emocije. Pogledajte kako koristi neutralnu poziciju, kako drži ruke iako koristi daljinski upravljač. Siguran sam da ćete nešto naučiti, ne samo o rukama nego ponešto i o korištenju PowerPointa....