Ne pišite uvod, ispričajte ga

Priprema uvoda prezentacije može biti najbitniji dio cijele pripreme. Ono što ćete reći u uvodu je vrlo bitno jer daje okvir za cijelu prezentaciju. Isto tako, tokom uvoda predstavljate i sebe. Kako dobro pripremiti uvod?

Pretpostavimo da ste svjesni važnosti uvoda i da vam ne pada na pamet ne pripremiti što ćete reći. Nadam se da je tako, osobito ako pripremate neku važnu prezentaciju. Upute za sam sadržaj uvoda ostavljam za neki drugi blog, ovdje bih podijelio s vama jednu tehniku pripreme. Nedavno sam imao priliku pripremati prezentaciju s klijentom i kad smo došli do rada na uvodu rekao mi je da ga je već pripremio. Nakon što sam ga zamolio da isprezentira uvod, izrecitirao mi je ono što je napisao na papiru, a to je bilo par vrlo dugačkih i pomalo kompliciranih rečenica. Njegov svakodnevni stil komunikacije bio je puno jednostavniji i direktniji i puno prikladniji za prezentiranje. Kako je došlo do ove situacije?

Stvar je u načinu pripreme. Rječnik i stil pisanog stila komunikacije dosta je drugačiji od onog konverzacijskog, a upravo taj konverzacijski je prikladniji za prezentiranje - izgleda prirodnije i samim time postajete uvjerljivji. Ako krenete pisati uvod ili bilo koji dio prezentacije te ga doslovno tako i prezentirate, rezultat često nije zadovoljavajući.
Rješenje je jednostavno - kod pripreme prvo izrecite vaše ideje naglas - ako dobro zvuče, tek onda ih zapišite. Ne morate to raditi za cijelu prezentaciju, ali za stvaranje dobrog uvoda bi moglo biti zaista korisno.