Najbolji svjetski govornici

Dio Power Voice seminara posvećen je najboljim svjetskim govornicima, detaljnoj analizi njihovih predavanja i osobina kojima dopiru do publike. Određeni autori smatraju da je potrebno barem 5000 sati predavanja da bi se stvorio predavač vrhunskog svjetskog kalibra. Mislite li da je to pretjerano? U ovom članku odškrinuti ćemo vrata svjetske govorničke kreme i pogledati kako rade ono što najbolje znaju.

Svatko je od nas kroz školovanje ili kroz poslovne kontakte susreo barem jednog predavača koji je ostavio dovoljno jak dojam da nam ostane u stalnom sjećanju. Koje to kvalitete takve osobe imaju koje ih toliko ističu pred drugim predavačima?
Te su osobine univerzalne i vrlo vjerojatno ćete dobar dio njih prepoznati u vašim najdražim predavačima. Navedimo samo neke od tih osobina:

- stalo im je do publike
- imaju jaku motivaciju prenijeti poruku do publike
- svjesno utječu na publiku i prate reakciju publike
- iznimno su stručni u onome što predaju
- informacije prenose na jasan i razumljiv način
- samopouzdani su
- izvrsnim govorom tijela pojačavaju poruku
- imaju razvijen osebujan stil predavanja

U ostatku članka možete vidjeti predavanja nekoliko vrhunskih predavača, vrlo različitih i osebujnih stilova predavanja.
Obratite posebnu pažnju na način uspostave komunikacije s publikom, te na njihovu neverbalnu komunikaciju. Svatko od njih publici na svoj poseban način vrlo efektivno šalje poruku o temi govora, ali i poruku o tome koliko im je stalo do toga da publika informaciju primi.

Tony Robbins

Tony Robbins je najpoznatiji i najbolje plaćeni američki motivacijski govornik. Radio je s mnogim sportašima, glumcima, političarima i osobama iz javnog života. Kada bi trebali izabrati jednu riječ koja bi ga opisala, bila bi to sasvim sigurno - dinamika. Glumac Antony Hopkins ga je s razlogom prozvao najdinamičnijom osobom na svijetu. Tema ovog predavanja je motivacija.

                     

Ako ste pogledali njegovo predavanje, sigurno ste se zapitali, i to s pravom, koliko bi uspjeha ovakav predavač imao na ovim prostorima. Mnogi ljudi u našoj sredini ovakav stil predavanja smatraju preagresivnim i preenergičnim. To je samo jedan pokazatelj važnosti prilagođavanja publici i okruženju u kojem se predaje.

Carlie Fiorina

Carlie Fiorina je bila višegodišnja predsjednica uprave HP-a. Svojim karizmatičnim nastupima privukla je mnogo pažnje te uspjela proširiti svoje ideje te reformirati čitavu organizaciju. U ovom predavanju studentima na vrlo osoban način govori o promjenama i hrabrosti u poslovanju. Obratite pažnju na njenu izvrsnu neverbalnu komunikaciju i način kojim njome podupire poruku koju želi prenijeti.

           

Hans Rosling

Hans Rosling je poznati švedski liječnik i istraživač koji se bavi problemima razvoja zemalja trećeg svijeta te kroz svoj rad pokušava u zapadnom svijetu osvijestiti probleme nerazvijenih zemalja. Stil prenošenja informacija mu je katkada vrlo neformalan i humorističan, ali je istovremeno iznimno efektivan. Ako mislite da predavanje puno statistike ne može biti zanimljivo i dinamično, ova snimka će vas sigurno razuvjeriti.

                     

Vlado Gotovac

Ima li hrvatski javni život javnog govornika svjetske kvalitete? Mnogi su naši političari trenirani od strane vrhunskih stručnjaka i može se vidjeti njihov napredak kroz godine na političkoj sceni. Dostići retoriku, emociju i iskrenost Vlade Gotovca čini se nažalost za sve njih nemogućom misijom. Pogledajte njegov govor pred komandom JNA u Zagrebu ratne 1991. godine.