Zadovoljna publika

Često se uz javni nastup povlači paralela s glumom. Predavač, kao i glumac ima ulogu koju mora odraditi, ima tekst koji mora izreći. Ono što je najbitnije - predavač, kao i glumac, treba publiku. Bez nje, "predavač" ne postoji. Veliki broj predavača zanemaruje tu jednostavnu istinu - tamo su zbog publike.
Većina njih će "odraditi posao". Doći će, reći što imaju za reći, otići - i biti zaboravljeni. Neki će to napraviti zbog straha koji će ih spriječiti da se povežu s publikom. Neki će to napraviti zato jer im je netko rekao da to moraju odraditi. Neki će to napraviti jer im nije uopće stalo niti do teme o kojoj pričaju, niti do publike koja ih sluša. Neki će se truditi pokazati da im tamo nije mjesto. Primjera je mnogo.

Želite li ostaviti takav dojam?

Javni nastup je prilika za interakciju i prilika za komunikaciju. On je prilika da inspirirate ljude. Prilika da pokažete sebe, svoj rad, svoje stavove i svoje emocije prema nekom ili nečem. Da, javni nastup je i jedinstvena prilika za samopromociju i nema ništa loše u tome da ga se takvim shvaća. No, da bi se promovirali, morate dotaknuti publiku, morate ostaviti trag.

Cjelokupni dojam vašeg predavanja ili prezentacije ovisi o tome kako će ga publika percipirati, ne vi. Vi ste tu zbog njih.
Publika se uvijek sastoji od ljudi različitih profila. Neki su zainteresirani za ono što imate za reći, neki kao i pojedini predavači, samo odrađuju ulogu, a neki nisu uopće zainteresirani. Ono što svi oni očekuju od vas, ma koliko (ne)zainteresirani bili, jest da im ne bude dosadno. To su ljudi, kao i vi. Nisu strojevi, iako se neki žele takvima prikazati. Žele da ih zainteresirate, da im date nešto. Ako već moraju tamo sjediti, možda čak i ne svojom voljom, biti će vam neizmjerno zahvalni ako odu s vašeg predavanja bogatiji za novo iskustvo, intelektualno ili emocionalno, ili oboje.

Kako to učiniti?
Zapitajte se, koliko vam je lakše "kupiti" neku ideju ili proizvod ako vam ispunjava neku potrebu. Upravo to se događa i na vašem javnom nastupu - morate ljudima u publici dati jako dobar razlog ZAŠTO bi vas slušali. Da bi to mogli, prije svega morate poznavati publiku. Ako nikako drugačije, onda barem statistički. Morate znati tko su ti ljudi, kako funkcioniraju, što žele.
Ako ne date vašoj publici taj ZAŠTO, vaša prezentacija je vrlo vjerojatno osuđena na neuspjeh. Ako odgovorite na taj ZAŠTO, otvoriti će vam se vrata. Pokušajte.

Što vam Power Voice nudi?