Sadržaj ili forma?

Mogu li izvrsna neverbalna komunikacija, autoritet predavača, profesionalna upotreba vizualnih pomagala, i sva ostala dostupna pirotehnika za naša osjetila zamijeniti dobro organiziran i pripremljen sadržaj?
Odgovor se nalazi negdje u sivom području između crnog DA i bijelog NE. Sadržaj koji ćete izreći je neminovno vezan za publiku kojoj ćete to izreći. Postoje situacije kada nitko neće slušati ŠTO pričate, nego samo KAKO.

Priča iz povijesti

Warren Harding je 1899. napunio 35 godina. Bio je čovjek koji je svojom pojavom privlačio pažnju. Imao je sve tjelesne atribute koji se i danas smatraju privlačnima. Njegov fizički izgled je imponirao svima. Bio je vrlo visok, atletski građen. Njegov glas je bio dubok, odlučan, autoritativan, ali iznimno ugodan. U komunikaciji s okolinom odavao je dojam vrlo ljubazne i optimistične osobe. Wareen nije bio pretjerano inteligentan. Volio je alkohol, kartanje, golf i, najviše od svega, žene. Niti na jednoj od brojnih političkih funkcija nije se istaknuo ni sa čime. Njegovi su govori opisivani kao gomila praznih i pompoznih fraza bez ikakve ideje i smisla.

Svoju političku karijeru započeo je kao lokalni političar iz Ohija. Vrhunac njegove karijere dogodio se 1920-te, kada je imenovan predsjednikom SAD-a. Po većini povjesničara, bio je najgori predsjednik SAD-a (iako se mnogi koji su doživjeli ovo stoljeće vjerojatno ne bi s time složili). Warren Harding je došao do pozicije predsjednika isključivo kroz pomoć tima ljudi koji su ga gurali naprijed i vješto iskorištavali njegov lik i pojavu.

Kako nastupiti?

Da li se takva situacija može dogoditi danas? Sigurno može! Vrijednosti publike i način na koji se publici pristupa, dosta su se promijenili od početka dvadesetog stoljeća, ali neke stvari se ipak ne mijenjaju. Vrijednost sadržaja koji iznosite je od neprocjenjive važnosti za vaš uspjeh. Same činjenice, znanje koje imate nemaju nikakvu objektivnu vrijednost ako nisu iznesene na publici jasan i prihvatljiv način. Sigurno ste puno puta vidjeli vrhunskog stručnjaka u nekom području koji nema znanja ni vještina da svoje znanje podijeli sa ostalima. Nekada su to studenti, nekada kolege koje rade isti posao, nekada potencijalni ulagači. A sigurno ste, iako rjeđe, svjedočili i situaciji u kojoj netko tko nema znanja pokušava sebe predstaviti kao stručnjaka.

Da bi sadržaj koji iznosite dobio vrijednost, ma kako ga dobro iznosili, jedan je osnovi preduvjet: članovi publike moraju dobiti razlog ZAŠTO bi baš vas slušali, ZAŠTO bi baš vama poklonili pažnju. Bez njihove osobne koristi, bez nove točke prema kojoj se mogu usmjeriti, činjenice koje iznosite postaju samo prazne riječi. Ta nova točka može biti novi stav, novo znanje, novo mišljenje, akcija koju će napraviti, na vama je da ih uvjerite da je pomak nužan.
Bez dobro organiziranog sadržaja i bez efektne forme kroz koju ćete taj sadržaj iznijeti, nemate velike šanse da ostvarite cilj.

Što vam Power Voice nudi?

naučiti ćete i isprobati u praksi:

Sadržaj:


Forma: